Solna soba za odrasle Solna soba za odrasle Solna soba za otroke Solna soba za otroke

Kako se pripraviti na solno terapijo?

Na terapijo v solne sobe je potrebno priti v čisti obleki. Pred pričetkom terapije prejmete plašček (v kolikor želite), ter zaščitne copatke. V solni sobi se sprostite v udobnem naslanjaču in se prepustite sproščujoči glasbi po izbiri.

 

Ali obstaja omejitev števila terapij?

Priporoča se serija 10-20 solnih terapij 2x letno, odvisno od razloga obiska v solnih sobah.

 

Ali lahko ima solna terapija negativne učinke na telo?

Solna terapija je popolnoma varna in klinično preizkušena metoda, ki nima škodljivih učinkov na telo, saj ne vsebuje nobenih kemičnih sestavin, ki bi mu škodovale. Spada v kategorijo zdravljenja brez zdravil oz. neinvazivnega zdravljenja bolezni.


Kakšen je učinek solne terapije?

Pri rednih terapijah se zdravstveno stanje bistveno izboljša. Pri akutnih obolenjih dihal in kože se stanje izboljša za 90% - 100% po 15 terapijah, pri kroničnih obolenjih dihal in kože pa se stanje trajno izboljša za 80% - 100% po 25 do 35 terapijah.


Komu je namenjena solna terapija?

Solna terapija je primerna za odrasle in otroke od šestega meseca naprej. Prav tako vsem, ki imajo težave z dihali ali kožo, kot tudi tistim, ki si želijo sprostitve po napornem dnevu. Uporablja se kot dopolnilno zdravljenje v primerih kroničnih obolenj in nima kontraindikacij z že predpisanimi zdravili ampak zmanjša njihovo uporabo. Vsekakor pa se solne terapije uporabljajo tudi v preventivne namene pred virusnimi obolenji in bakterijskimi okužbami.

 

Ker so namenjene tudi otrokom, zakaj jih priporočate?

Otroci polovico svojega časa preživijo v vrtcih in šolah, kjer so izpostavljeni mnogim tveganjem za bolezni dihal, virusnim in bakterijskim okužbam ter drugim nalezljivim boleznim. Zaradi tega še posebej potrebujejo pomoč pri lajšanju ali preprečevanju okužb, saj so zaradi slabše oz. še ne popolnoma razvitega obrambnega sistema bolj dovzetni za tovrstna obolenja. Priporočamo jih predvsem zato, ker redni preventivni obiski v solni sobi zmanjšajo pojavnost obolenj do dvakrat. Krepijo otrokov imunski sistem, delujejo protivnetno in odpravljajo učinke, ki so jih na mladem organizmu pustili antibiotiki. Suhi aerosol soli telo tako oskrbi z močnim naravnim antihistaminom ter v kombinaciji z že predpisanimi zdravili zmanjša uporabo zdravil.

 

Ali so solne terapije namenjene le tistim otrokom, ki imajo težave z dihali?

Solne terapije so namenjene otrokom, ki so nagnjeni k boleznim dihalnih poti, prav tako pa se uporabljajo v preventivne namene za okrepitev imunskega sistema ter zaščito pred virusnimi obolenji in bakterijskimi okužbami, saj močno krepijo sluznico dihalnih poti. Dovolj zdrava in debela sluznica je dobra zaščita pred vdorom virusov in bakterij v telo. Prav tako pa ima imunski sistem pomembno vlogo pred obolenji, katerega solne terapije zelo okrepijo.

 

Je treba terapije večkrat ponoviti, da je dosežen njihov učinek?

Da dosežemo do 90% uspešnost solnih terapij, priporočamo, da se terapije opravijo vsak drugi ali tretji dan v ciklu od 10 do 15 ali več terapij, odvisno od vrste obolenja.


Ali lahko starši na solno terapijo pripeljejo bolnega otroka ali mora biti popolnoma zdrav?

Kljub jemanju zdravil, ki jih predpišejo pediatri, se izvajanje solne terapije lahko izvaja, saj pomaga pri redčenju sluzi, da se ta hitreje odstrani iz dihalnih poti, istočasno pa krepi imunski sistem. V primeru povišane telesne temperature se solne terapije odsvetujejo, kajti solne terapije aktivirajo tudi limfo, ki začne hitreje nihati po telesu, kar je še dodatni napor za srce in mlad organizem. Ta pomaga telesu, da se hitreje očisti strupov in toksinov.

 

Lahko s solnimi terapijami preprečimo ali ublažimo bolezenske simptome kroničnih bolezni?

Absolutno. Z njo blažimo ali celo preprečimo bolezenske simptome kroničnih bolezni dihal, kot so astma, bronhitis, vnetja ušes...Suh solni areosol, ki se vdihava med terapijo, prodre globobko v dihalne poti, kjer deluje protivnetno, redči sluz in spodbudi telo k hitrejšemu izločanju. Močno se izboljša tudi kakovost sluznice. Okrepi se oslabljen imunski sistem in ponovno se vzpostavi ravnovesje v telesu. S pomočjo solnih terapij celice v telesu dobijo prepotrebne minerale in mikroelemente, ki jih potrebujejo za svojo rast. Uporablja se kot učinkovita pomoč pri zdravljenju v primerih kroničnih obolenj dihalnih poti.

 

So takšne terapije samoplačniške?

V državah, kjer se solne terapije financirajo iz sistema zdravstvenega zavarovanja, pediatri bolne otroke najprej pošljejo na solne terapije, ki so v večini primerov uspešne, dodatno zdravljenje pa sploh ni potrebno. Žal so pri nas terapije samoplačniške.